Garnaal, grijze

De kaviaar van onze Noordzee

Prijsklasse: Hoog

Voedingswaarde per : 100 g
Energie : 384 kJ / 91 kcal
Eiwitten : 18,5 g
Vetten : 1,9 g

Beschrijving

De grijze garnaal wordt wel eens de kaviaar van onze Noordzee genoemd. Vers gevangen heeft hij een grijsachtig doorschijnend lichaam. Zijn roosbruine kleur die wij zo goed kennen, krijgt hij pas na het koken. Laat je niet misleiden door de kleine gestalte van de garnaal, want hij kan tot wel drie jaar oud worden. Overdag leeft de grijze garnaal ingegraven in het zand. 's Nachts wanneer het rustiger is, voelt hij zich veilig en gaat hij op zoek naar voedsel. Ben je tussen maart en september aan de kust, ga dan zeker eens kijken naar de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke. Deze oude techniek om op garnalen te vissen is sinds 2013 door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

ALTERNATIEVE SOORTEN

Herkomst

Al onze grijze garnalen zijn van de Vlaamse visserij afkomstig. In ons ruim aanbod vind je zelfs handgepelde garnalen uit Zeebrugge.

Seizoen

Garnalen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De dikste en lekkerste exemplaren tref je aan in het najaar.  

Bereiding

Bereidingen als tomaat-garnaal of garnaalkroketten hoeven geen betoog. Maar proef garnalen zeker ook eens uit het vuistje, bijvoorbeeld bij het aperitief. Een echte aanrader!